Over de opleiding

Onze belofte

EEN STEVIGE BASIS

De opleiding is compleet en praktijkgericht. Na de opleiding kun je starten als studiekeuzecoach en studiekeuzeprofessional. Sowieso word je als studiekeuzecoach verder gevormd in de praktijk: begeleiden en coachen leer je door “te doen”. Bij ons krijg je een stevige basis om verder op te gaan bouwen.

Studiekeuzevragen

Jongeren, jongvolwassenen, ouders en scholen krijgen steeds vaker te maken met studiekeuzevragen. Niet alleen met betrekking tot de vraag ‘Wat wil ik later worden?’, maar ook rondom profiel-, sector- en studiekeuze. In deze tijd van transitie zijn veel studies continu bezig met innoveren en veranderen.

De studiekeuzecoach

Een studiekeuzecoach coacht jongeren en jongvolwassenen in het maken van een (studie)keuze, de studiekeuzeprofessional heeft de benodigde kennis over onderwijs en keuzeprocessen om afgestemd op de vraag te kunnen adviseren.

Er kan steeds meer en de keuze wordt ook steeds moeilijker door het grote aanbod van verschillende opleidingen, op verschillende niveaus, op verschillende opleidingsinstituten in verschillende steden. In toenemende mate zijn scholen, onder andere door de bezuinigingen, niet meer in staat de begeleiding op maat te bieden die zo nodig is voor de groep leerlingen die ‘het echt niet weet’. Een studiekeuzecoach is dan een uitkomst.

Voor de studiekeuzecoach geldt dat hij of zij:

  • De jongere leert om een eigen koers uit te zetten én dat de jongere daar zelf verantwoordelijkheid voor is;
  • Op professionele wijze kan coachen en sturen in een persoonlijk ontwikkelingsproces;
  • De verbinding weet te leggen tussen wat de studie vergt, en wat de jongere motiveert.

Studiekeuze coaching vraagt om:

  • Inzicht in ontwikkelingsprocessen en levensfasen van jongeren en jongvolwassenen;
  • Counselingsvaardigheden gericht op jongeren en jongvolwassenen;
  • Kennis van en ervaring met relevante instrumenten en methoden op het gebied van zelfverkenning, visieontwikkeling, studie- en beroepskeuze;

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor onderwijsprofessionals en coaches die het vak van studiekeuzecoach aan hun expertise toe willen voegen of zich als studiekeuzeprofessional verder willen bekwamen. Loopbaanprofessionals, coaches, decanen, mentoren of leerkrachten vanuit het basis- , voortgezet- en vervolg (MBO, HBO, WO) onderwijs die een bijdrage willen leveren aan de individuele ontwikkeling van jongeren en jongvolwassenen ten aanzien van hun profiel-, sector- en studiekeuze. Daarnaast hebben wij meerdere professionals opgeleid zonder of beperkte coach- of onderwijservaring, professionals die graag de switch willen maken naar het begeleiden van jongeren. Er zal met elke deelnemer vooraf een telefonisch intakegesprek plaatsvinden om te toetsen of de opleiding aansluit bij de achtergrond van de deelnemer.

Wat bieden we

De opleiding is een complete en praktijkgerichte basisopleiding om een bijdrage te kunnen leveren aan de individuele ontwikkeling van jongeren en jongvolwassenen. Je leert jongeren te begeleiden in keuzeprocessen zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken. Hiervoor leer je hoe zij keuzes maken, wat zij met hun hersenen wel en niet kunnen en wat belangrijk is voor jongeren. Je leert open vragen te stellen en weet dat doorvragen zeer belangrijk is. Wij delen onze expertise over wélke vragen belangrijk zijn en welke werkvormen je in kan zetten om tot een gesprek te komen. Je leert als expert op te treden richting ouders door actuele kennis te hebben op het gebied van wetgeving en het Nederlandse onderwijssysteem. Je leert in hoofdlijnen welke studies op MBO, HBO en WO niveau er zijn in Nederland en waar je verdere informatie kunt vinden.

Wij bieden

KENNIS EN KUNDE

  • Counseling met jongeren;
  • Het puberbrein, ontwikkelingspsychologie;
  • De “wetten van keuzes maken”;
  • Keuzestijlen;
  • Fases keuzeproces;
  • Het onderwijssysteem in Nederland;
  • Opleidingen MBO/HBO/WO;
  • Het begeleiden van jongeren in keuzeprocessen zodat zij hun eigen keuze kunnen maken;
  • De rol van ouders tijdens het studiekeuzeproces;
  • Om jongeren te bewegen ouders en anderen effectief in zetten tijdens hun zoektocht;
  • Kennis over actuele wetgeving omtrent studiekeuze;
  • Om jongeren met ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, faalangst, hooggevoeligheid of hoogbegaafdheid te begeleiden;
  • Motiverende gespreksvoering;
  • De betekenis van arbeid;
  • Kennis om de LINC van LDC, een elektronische beroepskeuzevragenlijst met daaraan gekoppeld informatie over beroepen, arbeidsmarkt en opleidingen in te zetten tijdens een studiekeuzetraject.

Hoe leiden we op

De opleiding kenmerkt zich door afwisselende werkvormen: opdrachten voorafgaand aan de opleiding, theorie en kennisoverdracht gekoppeld aan actieve werkvormen. De stukken theorie zijn kort en krachtig en na de opleiding kun je alles nog eens rustig teruglezen. Actieve werkvormen zijn: oefenen met een intake, oefenen met studiekeuzegesprekken, het oefenen met het matchen van casussen uit de praktijk aan studies op MBO, HBO en WO opleidingen en het oefenen met motiverende gespreksvoering. Tijdens de training vindt er veel praktische kennisoverdracht plaats vanuit de praktijk van de trainers én onderling in de groep. De groepen tot dusver zijn gemêleerd: zowel onderwijs professionals als coaches en zijn daardoor zeer informatief voor alles cursisten. Ons motto is in ieder geval: delen! Het delen van voorbeeldoffertes tot lezingen over studiekeuze. Ook na de opleiding staan wij voor je klaar om mee te denken.

Na de opleiding

De opleiding is compleet en praktijkgericht. Na de opleiding kun je starten als studiekeuzecoach en studiekeuzeprofessional. Zoals eerder aangegeven word je als studiekeuzecoach / professional verder gevormd in de praktijk: begeleiden en coachen leer je door “te doen”. Bij ons krijg je een stevige basis om op te bouwen. Meerdere cursisten hebben na afronding van de opleiding een eigen praktijk opgezet als studiekeuzecoach, of hebben als loopbaancoach (ZZP en in loondienst) hun expertise uitgebreid. En deelnemers zijn aan de slag gegaan als decaan óf hebben als onderwijsprofessional het studiekeuzeproces verbeterd en geïmplementeerd op hun school zowel in het secundaire onderwijs als in het hoger onderwijs.

Instroom

De opleiding is toegankelijk voor iedereen, die opgeleid is en werkzaam is als (loopbaan)coach, decaan en/of mentor. Er zal met elke deelnemer vooraf een (telefonisch) intakegesprek plaatsvinden. Wanneer er sprake is van ruime ervaring op een ander gebied binnen het loopbaanvak of het onderwijs dan kan, op basis van het intakegesprek, een deelnemer worden toegelaten.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Investering

Per deelnemer bedraagt het tarief € 1.975,- (inclusief lunch en catering, exclusief btw). Je ontvangt van ons een factuur, te voldoen voor aanvang van de opleiding.

Bij annulering vanaf 4 weken voor aanvang van de opleiding wordt 50% in rekening gebracht. Bij annulering vanaf 2 weken voor aanvang wordt geen cursusgeld gerestitueerd. Mocht je verhinderd zijn, dan is het altijd mogelijk om je plaats door iemand anders te laten innemen.

Data en locatie

Najaar 2024 op de volgende vrijdagen:  1, 8, 15 en 22 ​november 2024.

Locatie: Midden van het land, klik hier voor meer info

In-house

We verzorgen ook in-house trainingen waarbij de inhoud van de opleiding op maat gemaakt wordt. Investering is afhankelijk van het aantal deelnemers, de inhoud van de opleiding, de locatie en de faciliteiten die de locatie te bieden heeft.

Opleiding studiekeuzecoach

Wij beloven een stevige basis met voldoende kennis en kunde om te starten als studiekeuzecoach!

  • 4 trainingsdagen van 10:00 – 17:00 uur
  • 2 trainers per dag
  • 3 verschillende ervaren trainers
  • Maximaal 12 cursisten
  • Locatie in het midden van het land

€ 1.975, inclusief lunch en catering, exclusief BTW